De club

ZC Flevo is een actieve zweefvliegclub met een eigen vliegveld in de Flevopolder.
Er vliegen scholieren, studenten, technici, ICT’ers, maatschappelijk werkers, verkopers, psychologen, advocaten uit alle windstreken van het land. Van Lelystad tot Sneek en van Apeldoorn tot Tilburg.

Bij ZC Flevo vliegen 11 erkende instructeurs. Zij begeleiden alle leerlingen tot aan hun brevet en verder.

Om 09.00 uur start de briefing en daarna steekt iedereen zijn handen uit de mouwen om alle vliegtuigen, de elektrische lier en andere benodigdheden naar het veld te brengen.
Na de dagelijkse inspecties van de vliegtuigen kan de eerste zwever de lucht in. Iedereen krijgt vliegbeurten toegewezen aan de hand van een startlijst. Zodra het donker begint te worden, worden de vliegtuigen gewassen, opgeruimd en wordt het afsluitende administratiewerk gedaan. De vliegdag wordt meestal afgesloten met een drankje, leuke verhalen en heel veel gezelligheid.

Er wordt gevlogen van maart t/m oktober. In de wintermaanden wordt er gesleuteld aan onze vliegtuigen, rollend materieel en er wordt gewerkt aan ons veld en onze gebouwen.

Het zweefvliegveld

Het Larserveld ligt aan de Mosselweg in Biddinghuizen.

Het veld is voorzien van goede drainage en een betonnen lierpad, dus zodra het droog is kan er meestal worden gevlogen. Vanuit de lucht is ons veld tegenwoordig gemakkelijk te herkennen aan de grote ijsbaan van ‘FlevOnice’. Het complex ligt net ten oosten van ons veld.

Lengte strip: 1200 meter
Soort: grasbaan
Baanrichting: 050°/230°
GPS Positie: 52,25’45” N.B.
05,40’27” O.L.
Terreinhoogte: 3.5 m onder
zeeniveau
Radio: 130,130 MHz
(Flevo Grond)
Circuit: noordwest of zuidoost kant

Historie

De eerste (lier)start met een zweefvliegtuig in de Flevopolder werd gemaakt door Henk Widman, op 2 september 1972.

De ingehuurde Rhönlerche (PH-238) maakte toen in tien weken 639 starts met een gemiddelde vluchtduur van 6 minuten. De locatie was op de plek waar een jaar later (1973) Vliegveld Lelystad ontstond. De toenmalige Vliegclub Flevo bestond uit zweefvliegers, motorvliegers en parachutisten. In 1981 besloten de zweefvliegers om zich af te scheiden van de club en richtten Zweefvliegclub Flevo op.

 

Van 1981 tot 1995 bleven de onafhankelijk geworden zweefvliegers hun thuisbasis houden op Vliegveld Lelystad. Maar in het toekomstplan van de snel groeiende luchthaven paste uiteindelijk geen zweefvliegclub. Er moest noodgedwongen gezocht worden naar een andere locatie.
Na lang zoeken vond de club een geschikt veld aan de rand van Biddinghuizen. ZC Flevo verruilde uiteindelijk in 1995 Vliegveld Lelystad voor het Larserveld aan de Mosselweg.